Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico
Ga terug

Hoe lang is mijn heftruckcertificaat geldig?

Antwoord

Hoe lang is een heftruckcertificaat geldig?

Het is logisch dat je wil weten hoe lang je heftruckcertificaat geldig is wanneer je overweegt de cursus te gaan volgen bij ons. Een heftruckcertificaat is namelijk niet onbeperkt geldig na het behalen ervan. Het kan soms per aanbieder verschillen wat de geldigheid van het certificaat is. Wanneer je kiest je certificaat bij ons te halen dan is deze standaard vijf jaar geldig.

Verlengen heftruckcertificaat?

Het is natuurlijk altijd mogelijk zodra je huidige certificaat komt te vervallen, jezelf aan te melden voor het verlengen van je heftruckcertificaat. De cursus die hiervoor geschikt is, is de herhalingscursus veilig werken met de heftruck. Ook dit certificaat zal dan weer een geldigheid hebben van vijf jaar. Je kunt hier meer informatie vinden over de herhalingscursus veilig werken met de heftruck. Mocht het nou zo zijn dat je al veel langer dan vijf jaar geleden je heftruckcertificaat behaald hebt en weer een nieuw certificaat wil halen dan raden we je aan een hele dag training te overwegen. Meer informatie over de ééndaagse training veilig werken met de heftruck tref je hier. De keuze om een ééndaagse training of een halve dag training te volgen is daarbij wel aan de kandidaat zelf, wij voorzien hierin alleen van een advies.

Maar waarom is het vijf jaar geldig?

Bij het werken met een heftruck is veiligheid natuurlijk van groot belang. Om veilig te kunnen werken heeft de Arbowet vastgesteld dat iedere medewerker die met bijvoorbeeld een heftruck werkt voorzien moet zijn van gedegen instructie. De gedegen instructie word verkregen door het behalen van een heftruckcertificaat. Maar daarna zul je deze kennis toch met enige regelmaat opnieuw moeten toetsen. Om deze reden is er afgesproken dit elke vijf jaar te laten herhalen. Zo kan jij je kennis bijhouden en waar nodig nieuwe kennis op doen. In vijf jaar veranderen er namelijk nog wel eens wat regels. Naast de ontwikkelingen in de regels komt het ook regelmatig voor dat er in de handelingen van de heftruckbestuurder zelf fout aangeleerd gedrag insluipt. Om dit snel weer af te leren is de herhalingscursus bedoeld, hierbij word aandacht besteed aan situaties die de chauffeur de afgelopen jaren is tegengekomen in zijn werkzaamheden.

Om deze reden is het zeer van belang om de geldigheid van je heftruckcertificaat goed in de gaten te houden en te verlengen zodra deze bijna komt te vervallen.